Case: Høje-Taastrup Børnehave | Børnehuset Blåkilde

Kontaktperson:
Gitte Bendix | Klyngeleder

Hvordan opstod kendskabet til UVC Box?

Sidste år blev UVC Box testet på et Gymnasium, hvor Gittes mand arbejder som teknisk service. UVC boksen blev testet af på forskellige redskaber såsom telefoner, iPads osv. Boksen blev efterfølgende leveret tilbage, og Gitte fik derefter adgang til al markedsføringsmaterialet, der medfulgte UVC boksen i forbindelse med testen på gymnasiet.

Gitte henvendte sig herefter til hendes eget corona team hos kommunen, hvor hun først fik afslag på sin forespørgsel på at prøve UVC Box. Gitte var dog overbevist om boksens effektivitet og blev ved med at presse på, indtil hun i efteråret 2020 fik godkendelse til at teste UVC Box i hendes børnehave.

Børnehuset Blåkilde har derfor været test-projekt på Høje-Taastrup Kommunes vegne siden januar måned, hvor UVC Box bruges på daglig basis.

Beskrivelse af opstartsfasen

Lars fra UVC Box kom forbi børnehaven med en UVC Box og gav en intro til brugen af UVC Box. Denne intro er ikke lang, da UVC Box er utrolig nem at bruge. Opsætningen gik ligeledes hurtigt, da boksen blot skal sættes til, hvilket betød at Børnehuset Blåkilde var igang med brug af UVC Box senere samme dag. 

Resultater

Børnehuset Blåkilde har oplevet super gode resultater efter påbegyndt brug af UVC Box. Høje-Taastrup Kommune er positive overfor projektet, og Gitte har lavet videodokumentation af, hvor let det er at bruge en UVC Box. 

En af problemstillingerne før implementeringen af UVC Box var blandt andet, at der var ansat folk i kommunen til blot at vaske legetøj, hvilket er et enormt ressourceforbrug. Der er tale om ressourcer som eksempelvis tages fra børnene og personalet. 

Derudover var oplevelsen i børnehaven, at legetøjet ikke altid blev helt rent. Desuden begyndte meget af legetøjet at lugte dårligt, da legetøjet blev udsat for meget fugt uden optimal mulighed for at tørre legetøjet 100%. Eksempelvis kunne man ikke tørre hullerne i legoklodserne, hvilket resulterede i, at der blev fugt siddende i hullerne. 

Ressourcerne der skulle bruges på ansatte, der udelukkende beskæftiger sig med at vaske legetøj er idag sparet væk, legetøjet bliver nu total desinficeret i UVC boksen og sæbevand samt umulig tørring af legetøj er fortid. 

Faktisk er desinficering af legetøjet blevet til en pædagogisk aktivitet, hvor børnene inddrages i opgaven. Børnene hjælper med at putte legetøjet op på risten, samt at sætte denne ind i UVC boksen. Herefter kan børnene gennem det lille vindue se og lære om processen ved desinficering og derved øge bevidstheden om vigtigheden af desinficering af legetøjet. 

Der kan ydermere dokumenteres langt større tryghed blandt medarbejderne i børnehaven, der nu føler sig sikre på, at alt legetøj og andre materialer er rene.

Derudover oplever Børnehuset Blåkilde væsentligt lavere sygefravær. Meget færre børn har snottet næse, dårlig hals, dårlig mave m.m. Sygefraværet er ligeledes dalet hos personalet. 

Det er også værd at nævne, at materialer som tidligere ikke kunne benyttes grundet Corona, igen er taget i brug, traditioner er genoptaget og børnehaven har fået en mere normal hverdag: 

  • Ipads, der ikke kan vaskes i sæbevand, er igen i brug på daglig basis. 
  • Traditioner der medfører, at bamser og andet legetøj skal hjem og overnatte hos børnene er igen genoptaget, da de blot puttes i UVC Boxen før man går ind i børnehaven. 
  • Oplevelser som fastelavnarrangementer med udklædning og udstyr er igen muligt, da alt kan desinficeres før aktiviteterne starter. 

Hos Børnehuset Blåkilde er man super glade og tilfredse med UVC Box. Faktisk vil børnehaven fortsætte med UVC Box, uanset om Coronavirus kureres eller ej, da der, som nævnt ovenfor, er sket en væsentlig reducering i sygefravær både blandt børn og personale, hvilket Gitte bestemt mener er et resultat af implementeringen af UVC boksen. 

Opsummering

Fordele ved brug af UVC Box hos Børnehuset Blåkilde:

  • Pædagogisk hverdag er tilbage
  • Traditioner og aktiviteter er genoptaget
  • Personalet føler sig trygge
  • Sparer ressourcer på rengøringspersonale og skåner hænder, der ikke skal være i sæbevand konstant
  • Legetøj ødelægges ikke af vask grundet fugt og manglende mulighed for tørring
  • Legetøj kan medbringes hjemmefra